Ja nezina garlaicību

- 5.Aprīlis, 2017
Pilsētās un novados
Laikrakstā

AS «Lauku Avīze» tematiskajā avīzē «Sēja un raža 2017» par šo nedēļu teikts: «Stādāmais laiks atkal ir klāt. 3. un 4. aprīlī — ziedu dienās — sēj, piķē un pārstāda vasaras puķu stādus. 5. aprīlī — lapu dienā — stādiem sēj kāpostus, puravus un pākšaugus, bet agrāk iesētos piķē un pārstāda. Sēj salātus un skābenes. 6. un 8. aprīlī — augļu dienās — piķē un pārstāda tomātu un paprikas stādus. Un tad — 10. aprīlī — ir gada 100. diena, kad saskaņā ar tautas ticējumiem jāsēj zirņi, lai tie nebūtu tārpaini.»

Nesen kādā dārzkopju kopā nākšanā «Liesma» vaicāja, kur lai dodas ciemos, ja vēlas pabūt dārzāju un puķu stādu valstībā. Mums ieteica Rožu ielu Valmierā, kur sev, ģimenei un draugiem par prieku zinoši saimnieko stādu audzētāja TAMĀRA KALNIŅA.

Kad ierodamies perfekti sakoptajā pagalmā, kur saulei pretī ziedus ver krokusi un citi dārza agrie ziedoņi, prāvajā siltumnīcā valda Taškenta — tik karsta un saules spožuma pilna tā ir, ka saimniece savus auklējamos stādu bērnus ir gādīgi paslēpusi zem agrotīkliem. Vaicājam, kas sasēts, sapiķēts un pārstādīts. Tamāra stāsta:

«Lūk, katra savā podiņā aug 15 šķirņu paprikas. Patīk eksperimentēt, tādēļ sēklas vācu pati. Parasti pirms sēšanas tās dezinficēju zilajos graudiņos, noskaloju un lieku pa nakti mitrā marlītē pabriest. Šopavasar siltumnīcā sazaļojuši 26 šķirņu tomātu stādi, bet pavisam manā tomātu kolekcijā ir sakrātas jau 92 tomātu šķirnes. Izlasu par kādu žurnālā, par citu padzirdu seminārā vai ieraugu izstādē, ja iepatīkas, nolemju: vajag!

TAMĀRA KALNIŅA: «Pašlaik siltumnīcā darba kārtībā ir redīsi. Tos vispirms sēju kastītēs un tad izpiķēju. No pieredzes zinu, ka tikai tā var tikt pie brangiem, veselīgiem redīsiem. Lai izdodas arī jums!» Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru