«Arumi» — konkursa «Tautas garša» laureāti

- 26.Septembris, 2017
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Nesen notikušajā starptautiskajā izstādē «Riga Food 2017» piedalījās vairāk nekā 35 valstis, savus jaunākos produktus un pakalpojumus demonstrēja vairāk nekā 700 uzņēmumu. Nu jau par tradīciju kļuvusi LLKC organizētā mājražotāju un amatnieku līdzdalība izstādes nacionālajā kopstendā. Otro gadu izstādes apmeklētāji pēc mājražotāju produkcijas degustācijām vairākās nominācijās nosaka, viņuprāt, izcilākos latviskās garšas produktus. Gaļas izstrādājumu kategorijā par šā konkursa laureātu kļuva Rūjienas novada Jeru pagasta bioloģiskā zemnieku saimniecība «Arumi», kurā saimnieko INETA UN LAIMONIS BOLES. Augstais apbalvojums bija iemesls, lai «Liesma» pieteiktos ciemos.

No Breša zemniekiem par mājražotājiem

Kad telefona sarunā vaicājām, vai 21. septembrī drīkstam patraucēt saimniecības ikdienas ritmu, atbilde priecēja: «Brauciet droši! Tā būs ražošanas diena, tad arī redzēsiet, kā top mūsu izcilās putraimdesas. Gatavosimies Miķeļdienas tirdziņam «Ar gardu muti Valmiermuižā.»

Kad esam «Arumu» plašajā pagalmā, abi saimnieki nāk pretī ar zāles zaļiem, gariem priekšautiem apjozušies un aicina uz savu balto māju — atbilstoši pārtikas ražošanas augstajām prasībām no dzīvojamās mājas atsevišķi ierīkoto mājražošanas ražotni. Tur uzzinām, ka «Arumi» kā bioloģiskā graudkopības un cūkkopības saimniecība pastāv kopš 2003. gada, taču mājražošana PVD oficiāli ir reģistrēta tikai dažus pēdējos gadus, un šī saimniekošanas nozare nav bioloģiska. Tas tādēļ, ka putraimdesu ražošanai tik prāvos apjomos, kā to dara «Arumos», ar savā kūtī izaudzētajām cūkām vien nepietiek, tādēļ vairākas produkcijas izejvielas — asinis, zarnas un vēl citas sastāvdaļas — nākas iepirkt. Tās nav bioloģiski iegūtas. Saimnieki piebilst, ka, ja vien labi gribētu, varētu jau pacensties un arī tādas atrast, taču tad produkcija diemžēl kļūtu krietni dārgāka. Šādu tirgus risku viņi tomēr nevēlas uzņemties. Abi, sākot interviju, atceras, ka nav riskējuši arī agrāk, piemēram, ar lielām kredītsaistībām. Viņu izvēle arvien bijusi par labu mazumiņam — atbilstošam saimniecības reālajai celtspējai.

Laimonis atceras: «Kad 1984. gadā sākām dzīvot «Arumos», te visapkārt bija vieni vienīgi krūmi.

Z/S «ARUMI». Izstādē «Riga Food 2017» — Ineta (no kreisās), Laimonis, Laura un Edgars. Daigas Siliņas foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru