Veselīgā putra un sāļie mafini
Nesen Rūjienas novada Tautskolas ikgadējā Atvērto durvju dienā interesentiem bija pieejamas vairākas radošās darbnīcas un meistarklase, kurā vairākus virtuves knifus mācīja Rūjienas amatnieku biedrības «Rūzele» dalībniece ANTRA PAVLOVIČA no Matīšiem. Antras radošās prasmes mūspusē daudziem labi zināmas, jo viņa cep maizi, tortes, raudzē dažādu ziedu, ogu vīnus un gatavo arī rokdarbus. Arī «Liesma» pabija Tautskolas smaržīgajā virtuvē, tādēļ šoreiz «Mājā un sētā» tikai daži Antras ieteikumi.
Prosa — rīta rituālam
Zinu cilvēkus, kuri pārtikā prosu nelieto tikai tādēļ, ka tai, lūk, piemītot netīkamā rūgtuma piegarša. Ja prosu vāra ar trīskārtēju pārliešanu: pavāra, ūdeni nolej, uzlej jaunu ūdeni, atkal pavāra, nolej, un tā trīs reizes, tā teikt, trīs lietas — labas lietas, tad prosai raksturīgais rūgtums pazūd un katrs prosas graudiņš atveras kā maza skaista puķīte. Veselīgs ēdiens! Organisma attīrīšanas nolūkā šādi pagatavotas prosas pavisam nelielu porciju veselīga dzīvesveida popularizētāji iesaka apēst no rītiem. Tā patiks īpaši aizkuņģa dziedzerim. Nav taisnība tiem, kas apgalvo — rīta cēlienam tā pārāk liela ķēpa! Lai 100 g prosas trīs reizes pārlietu un uzvārītu bez piena un garšvielām (sāls kripatiņu var piemest pēc pēdējā pārlējuma!), nemaz nevajag daudz laika. Tas ir tā vērts, jo, ievērojot šādu rīta rituālu, labsajūta uzlabojas. Prosas putru var ēst vienu, bet var nedaudz tai pievienot ievārījumu vai arī medu.
ANTRA PAVLOVIČA: «Trīs reizes pārlejot, prosas graudi atveras kā puķītes!» Ārijas Romanovskas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv