Amatnieku un mājražotāju tirdziņā satikti
Jau kļuvis par tradīciju — vai katru lielāku Rūjienas svētku neatņemama sastāvdaļa ir vietējo un apkaimes novadu amatnieku un mājražotāju tirdziņš. Tas ar daudzpusīgu pašu saražoto preču klāstu apmeklētājiem par prieku bija arī nesen notikušajos Rūjienas saldējuma svētkos. Netrūka ne maizes un kūku, ne smaržīgu kūpinājumu, kārdinošu sieru, tēju, smaržīgu ziedūdeņu, ne arī visdažādāko rokdarbu, rotu, pinumu, koka darbu un vēl citu skaistuma un praktiska lietojuma ražojumu. Kā klājas, amatniek un mājražotāj? Šo jautājumu «Liesma» uzdeva tikai dažiem no kuplā tirgotāju pulka.
Jau trešo gadu — vīndari
Smaidošus un plecu pie pleca tirgū satikām INGU un HARIJU ROKPEĻŅUS no Mazsalacas novada. Uzreiz bija redzams, ka ar īpašu mīļumu un radošu izdomu viņi bija gādājuši par pašu saražotās produkcijas — mājas vīnu — pasniegšanas stilu. Par abu jauno cilvēku neierasto hobiju — vīna darīšanu — pastāstīja Harijs: «Kad reiz viens draugs ar lepnumu iedeva pagaršot paša raudzēto mājas vīnu, un tas tik tiešām bija izdevies, pie sevis klusībā nospriedu, sak, laikam taču būs jāpamēģina arī man. Neticami, bet arī man pirmais paša gatavotais vīns sanāca tīri labi. Garšoja ne tikai pašiem, bet arī draugiem. Tā tas aizgāja! Kad viens otrs jau vēlējās mūsu vīnus iegādāties, sapratām, ka ir oficiāli jānodibina un jāreģistrē pašiem savs mazais uzņēmums. Tā nu jau trešo gadu esam mājražotāji. Uzskatām, ka vīna darīšana ir ļoti labs veids ģimenes kopā būšanai, jo ziedus vai ogas taču vācam kopā, arī pārstrādājam tās plecu pie pleca, un finālā vēl sanāk kopīga gala rezultāta gaidīšana. Sanāks, nesanāks? Ir tā, ka faktiski visu gadu ir ko kopā darīt: pavasarī viss sākas ar bērzu sulu un vēlāk ceriņu ziedu ievākšanu, tad darbakārtībā nāk rabarberi, vēlāk cita pēc citas dažādas dārza un meža ogas — un tā līdz pat vēlam rudenim ir ar ko noņemties. Īpaši izejvielu izvēlē nesaspringstam, kas attiecīgajā sezonā ar labu ražu nāk pretī, to arī ievācam un pārstrādājam, bet kā tajā gadā nav tik daudz, to tad arī negatavojam. Tāpat jau vīnu klāstā garšu dažādību mums sanācis pietiekami daudz. Karstā laikā labi veldzē bērzu sulu vīns, pieprasīti ir arī cidoniju, medus, ābolu, brūkleņu, upeņu un vēl citi vīni. Par piedalīšanos vīndaru konkursos gan vēl nedomājam, jo pagaidām mums šī nodarbošanās ir tikai hobijs. Tiesa, pirmo reizi Straupē pabijām Latvijas vīndaru saietā. Nu, bija jau interesanti palūkot, ko un kā māk krietni nopietnāki un lielāki vīndari nekā mēs. Joprojām daudz mācāmies, krājam paši savu pieredzi kā vīnu darīšanā, tā arī savā mazajā uzņēmējdarbībā.»
TANDĒMS. Saimnieko Harijs un Inga Rokpeļņi. Ārijas Romanovskas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv