Pirmie novadu garšas svētki – izdevušies!
Valmierā Vidzemes Uzņēmēju dienu laikā skvērā pie Hanzas sienas kupli apmeklēts bija pirmais no pieciem Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra organizētajiem «Novada Garšas» pasākumiem – «Nogaršo Latviju Vidzemē».
Atraktīva sanāca iepazīšanās ar dalībniekiem: vairāk nekā 30 mājražotāju no Alūksnes, Gulbenes, Raunas, Cēsu, Smiltenes, Priekuļu, Valkas, Rūjienas, Naukšēnu, Mazsalacas, Burtnieku un Limbažu novada cits pēc cita Latvijas kartē pielika atzīmi savai dzīves vietai. Katrs pēc šīs procedūras saņēma tukšu trīslitru burku, kurā viņiem bija jāsakrāj pircēju novērtējumi. Lai to izdarītu, mājražotāji ne tikai iepazīstināja apmeklētājus ar savu produkciju, bet arī piedāvāja degustācijas. Pircēji, balsojot ar žetoniem, noteica, viņuprāt, garšīgāko ēdienu vai dzērienu. Un ne tikai. Par līdzdalību balsojumā uz rokas tika zīmodziņš ar tiesībām par brīvu nobaudīt Mazsalacas uzņēmēju, aitkopju Ilzes un Valtera Mitānu vārīto jēra gaļas zupu.
Apmeklētāju nedalītu uzmanību izpelnījās dažādas meistarklases: steiku gatavošanā ar Jāni Šļaukstiņu, bet gaļas ēdieniem piemērotu mērcīšu piemeklēšanā ar mājražotāju Sandru Vilni. Skolu pavāri savukārt parādīja, ka arī skolēniem no vietējiem produktiem var pagatavot gardas pusdienas, bet šefpavāra Riharda Enika vadībā tika meklēta tā īpašā Vidzemes garša. Notika arī sacensības steiku gatavošanā starp topošajiem pavāriem no Valmieras, Priekuļu un Smiltenes tehnikumiem. Žūrija par labāko atzina Valmieras tehnikuma audzēkņu sniegumu.
LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis rosību Valmierā «Liesmai» komentēja šādi: «Popularizējot vietējo produkciju, ejam plašumā. Līdz šim to vairāk darījām Rīgā, bet šogad reģionos būs pavisam pieci pasākumi, kur katrā izcels kādu konkrētu vietējo produktu. Valmierā notiek pirmais pasākums, un tā produkts ir gaļa.
Tautas garšas balsojumā trīs izceltā produkta saimnieki un pa vienam saimniekam no citām kategorijām, par kuriem nobalsos visvairāk, saņems bezmaksas iespēju piedalīties «Novada Garšas» noslēguma pasākumā Hanzas peronā Rīgā septembra beigās. Skatāmies ilgtermiņā, tādēļ pasākums Valmierā ir pirmais, iesākot jaunu tradīciju.»
Konkursa «Tautas garša» uzvarētāji produktu kategorijās:
* Gaļas un zivju produkti, medus: z/s «Arumi» (Rūjienas novads); SIA «Terūna» (Burtnieku novads); SIA «Pērkonkalns» (Valkas novads);
* Piena produkti: Jānis Joma, mājražošana – «Gogelmogels» saldējums no Limbažu novada;
* Augu izcelsmes produkti (tai skaitā augļu un dārzeņu produkti, tējas, garšvielas): Sandra Vilne ar «Sandriņas ievārījumi» no Rūjienas novada;
* Miltu izstrādājumi – SIA «Ecco DS» ar «Dadža kūkas» no Gulbenes novada;
* Alkoholiskie dzērieni – SIA «Veselības laboratorija» no Cēsu novada;
* Bezalkoholiskie dzērieni – SIA «Dabas prieks» no Gulbenes novada;
* Ēdināšanas uzņēmums (kafejnīca, restorāns) – Valmieras tehnikums.
KOMANDA. Pasākuma organizatori – LLKC darbinieki. Ārijas Romanovskas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv