Kas slēpjas dažādu Latvijā iecienītu burgeru sastāvā
Sabiedrībā un arī uztura jomas speciālistu vidū valda viedoklis, ka ātrās uzkodas kā burgeri ir bagāti ar cukuru, sāli, neveselīgiem ogļhidrātiem un taukiem, tajā skaitā satur daudz transtaukskābes un niecīgu daudzumu vērtīgo uzturvielu.
Ātro uzkodu patēriņš ik gadu kļūst aizvien populārāks Latvijas iedzīvotāju vidū, un skaidrs, ka to popularitāte pieaugs arī nākotnē, tāpēc uztura speciāliste Guna Rijkure analizējusi trīs populāru Latvijas ātrās ēdināšanas iestāžu piedāvāto burgeru sastāvu, lai noteiktu, vai burgeri tiešam ir tik nevēlama pārtika ikdienas uzturā.
Salīdzinājuma analīzēm laboratorijā tika nodoti trīs burgeri, kurus uzņēmumi nereti norādījuši kā savus Top produktus un kas pēc sastāva ir līdzīgi – «McDonald’s» burgers «Big Mac», «Hesburger» burgers «Hesburger» un «Circle K» burgers «Dubultais burgers».
Transtaukskābju daudzums burgeros atbilst Latvijā noteiktajiem rādītājiem Lai cik pārsteidzoši tas liktos, nevienā no testējamajiem produktu paraugiem netika pārsniegts Eiropas Komisijas regulās noteiktais pieļaujamo transtaukskābju daudzums. Latvijā noteiktais pieļaujamais transtaukskābju daudzums ir atkarīgs no kopējā tauku daudzuma produktā, un burgeros, kur kopējais tauku daudzums svārstās no 11 līdz 16,5%, būtu atļauti pat 4 grami transtaukskābju – pētījuma rādījumi šiem produktiem bija normas robežās un pat labāki.
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv