Ziemeļu vārti – Laipni lūgti Latvijā !

- 18.Augusts, 2020
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Jau vairākus pavasarus pēc kārtas Rūjienas novada pašvaldība izsludina finansiālā atbalsta iegūšanas projektu konkursu «Iedzīvotāji veido savu vidi» un katru reizi tam piesakās enerģisku cilvēku – domubiedru kopas, kas savu ideju, iegūstot konkursā ievērību un naudu, gatavas īstenot pašu spēkiem. Šopavasar konkursā uzvarēja pieci dažādi projekti. Viens no tiem – Ipiķos. «Liesma» devās lūkot, kas tur jau paveikts.

Robežzīmei «Baltās naktis» – otrā elpa

Ipiķu pagasts, kā zināms atrodas bijušā Valmieras rajona pašā tālākajā daļā pie Latvijas robežas ar Igauniju. Attālums līdz Valmierai – 75 km, līdz Rīgai – 183, bet līdz novada centram Rūjienai – 19 kilometri. 1999. gadā Latvijas tālākajā ziemeļu punktā Ipiķu pagasta «Garlīdumos» atklāja tēlnieka Viļņa Titāna veidoto robežzīmi «Baltās naktis». Tā kā tā atrodas Latvijas – Igaunijas autoceļa malā, tad braucēji bieži tur piestāj, lai nofotografētos. Un ne tikai. Tā 2013. gadā Madonas motociklisti tur atstājuši savu piemiņas akmeni par apliecinājumu, ka viņi Latvijā ir apmeklējuši visus tās tālākos pierobežas punktus.

Rūjienas novada Ipiķu pagasta pārvaldes vadītāja un novada lauku attīstības speciāliste IVETA BUŅĶE sarunā ar «Liesmu» uzsver: «Latvijas – Igaunijas robeža ir un reizē tās arī nav, jo Ipiķu un Igaunijas pierobežas pilsētiņas Meizakilas iedzīvotāju draudzībai un gadiem ilgajai sadarbībai visdažādākajos līmeņos un pasākumos sen vairs neeksistē robeža starp abām kaimiņu valstīm. Un arī šeit pie robežzīmes «Baltās naktis» mūs vieno gan tradicionālais robežtirgus, kurā tirgoties gribētāji no abām pusēm dažkārt izkārtojas tik garā rindā, ka tā aizstiepjas no robežas līdz pat Meizakilai. Un kur tad vēl mūsu jaunā tradīcija – saulgriežu ugunskurs, kuru kopā ar igauņiem iekuram 21. jūnijā un uz kuru no abām pusēm ļaudis ierodas ne tikai pilniem pīrāgu groziem, bet arī ar vēlmi būt kopā baltiešiem tik nozīmīgajā datumā. Redzot iedzīvotāju aktivitātes uz robežas, jau labu laiku Ipiķos ar vietējiem aktīvistiem spriedām, ka vienreiz taču vajadzētu saņemties un robežzīmes «Baltās naktis» apkaimi sakopt mūsdienīgāk. Un, lūk, mūsu enerģiskā Guna Skalberga gada sākumā nāca ar iniciatīvu, ka viņa un viņas domubiedri esot gatavi to izdarīt, tādēļ izlēmām, ka Gunai ar šo ieceri ir jāstartē Rūjienas novada pašvaldības konkursā «Iedzīvotāji veido savu vidi», lai saņemtu finansējumu ieceres īstenošanai. Tā konkursam tapa projekts «Ziemeļu vārti». Notikušas jau vairākas iedzīvotāju talkas, kurās, redzot iesāktos labiekārtošanas darbus, talciniekiem labprāt pievienojās arī vairāki Meizakilas iedzīvotāji. Projekts drīzumā būs pabeigts.

VIENĀ NO TALKĀM. Ipiķu pagasta pārvaldes foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru