Par spīti grūtībām, klāt jaunā kartupeļu raža
Zemnieku saimniecībā «Selgas», kas atrodas netālu no Rūjienas uz Naukšēnu pusi, audzē gan griķus, gan miežus, bet šoreiz stāsts par kartupeļiem. Saimniekam ĒRIKAM ČĀKURAM ir 20 gadu kartupeļu audzēšanas pieredze.
Piedzīvoti ražas kāpumi un apzināta platību samazināšana, iepazītas visas šīs jomas nianses. «Selgu» kvalitātes zīme ir tās saimnieks – punktuāls, akurāts un atbildīgs cilvēks, labākais garants savai audzētajai produkcijai, tāpēc izaudzētajai ražai ir pieprasījums un pastāvīgi, ilggadēji pircēji. «Selgas» ir arī starp tām 30 saimniecībām, kas apvienojušās Latvijas Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienībā.
«Lai joprojām slavēts kartupelis! Izdzīvojis dažādu pārmaiņu laikus, bijis viens no galvenajiem iztikas avotiem daudziem lauciniekiem, tagad nu nokāpis no galveno kultūraugu pjedestāla un tomēr audzēts un lolots daudzos tīrumos un mazdārziņos,» saka Latvijas Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle. «Patērētājs, kurš pērk kartupeļus tirgū, ir ļoti konservatīvs, izvēlas tikai jau sen zināmus nosaukumus. Diemžēl joprojām pārtikas kartupeļu patērētājam trūkst informācijas par šķirnēm un to izmantošanu. To izmanto pārdevējs. Un tad ir jāvaicā gudri: kādas šķirnes ir pārdošanā, lai jebkuru sarkanas mizas kartupeli nepārdotu par ‘Lauru’. Katrai šķirnei tomēr selekcionārs ir ielicis gēnus noteiktam izmantošanas veidam. Ir jau gan daudzreiz pieredzēts, ka kāds produkts no zinātnieku puses tiek atzīts kā kaitīgs veselībai un tad atdzimst kā Fēnikss no pelniem un bezgala slavēts. Arī kartupelim tiek piedēvētas dažādas īpašības. Mēs, kartupeļu audzētāji, protam atrast kartupelī dažādus labumus – gan garšu, gan uzturvērtību, pat ārstnieciskās īpašības un, protams, biznesu.
ĒRIKS ČĀKURS. Madaras Bērziņas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv