Šajās dienās pirms astoņdesmit gadiem…

- 6.Augusts, 2024
Viedokļi
Laikrakstā

No 1944. gada pagājuši astoņdesmit gadi. Tālos Otrā pasaules kara notikumus atceramies tikai īpašos brīžos. Un par to nebūtu jābrīnās – jau vairāk nekā divus gadus Ukrainā notiek karš, katram no mums ir savas ikdienas problēmas. Bet notikumi Latvijas teritorijā pirms astoņdesmit gadiem būtiski mainīja mūsu vēsturi un sabiedrību.

Tālā 1944. gada vasarā Vācijas uzvarai karā droši vien ticēja tikai retais. Par to skaļi nerunāja, jo liekas nepatikšanas neviens negribēja. 18. jūlijā Sarkanā armija sāka lielu uzbrukumu un ienāca Latgalē. Diemžēl vēl joprojām mūsu sabiedrībā nav vienotas vēstures izpratnes. Daļai sabiedrības padomju karaspēka ienākšana nozīmē otrās okupācijas sākumu, taču citiem tā ir «atbrīvošana».

Jūlija beigās Sarkanā armija no Lietuvas puses iebrūk Zemgalē un Sēlijā. 31. jūlijā tiek sasniegts Rīgas jūras līča krasts pie Klapkalnciema. Runā, ka krievu karavīri esot Staļinam nosūtījuši divas pudeles ar jūras ūdeni, lai atzīmētu vēsturisko panākumu – vācu spēku ielenkšanu Igaunijā un Vidzemē.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru