Rūjienas saldējumā tagad arī biezpiena deserti
SIA «Rūjienas saldējums» uzņēmējdarbības vidē raksturīgs ne tikai ar to, ka ir Latvijas kapitāla uzņēmums, bet arī ar to, ka, ražojot saldējumu no dabīga piena un krējuma, ar to arī ir atšķirīgi ražotāji — sava ceļa gājēji. Izvēlētā tehnoloģiju taktika finansiāli nebūt nav viegli īstenojama, tādēļ prieks par katru šīs senās ražotnes (Anno 1912) jaunumu. Par tiem tad arī saruna ar SIA «Rūjienas saldējums» valdes priekšsēdētāju IGORU MIEZI.
Pirms gada medijos daudz rakstīja, ka «Rūjienas saldējums» ir patīkami pārsteidzis patērētājus ar Eiropā jauna produkta veidu — bumbiņu saldējumu. Kā sokas šajā nišā?
Jaunā tehnoloģija, produkcija un arī vēl nebijušas eksporta tirgus iespējas radās, pateicoties personīgiem kontaktiem ar ASV uzņēmuma «Mini Melts» īpašnieku. Uzņēmums piekrita ASV populāro bumbiņu saldējumu Eiropas patēriņam ražot Rūjienā. Gada laikā ir izveidojies labs, stabils sadarbības projekts starptautiskā mērogā. Gandarī, ka arī šā produkta pamatā ir dabiskās visu mūsu vairāk nekā 20 veidu saldējumu pamatvērtības — Latvijā iegūts piens un krējums. Tikai jaunā produkta ražošanas tehnoloģijā saldējumu gardās piles slāpeklis pārvērš mazās bumbiņās. Tās ir atradušas savus patērētājus gan Latvijā, gan arī arvien vairāk citviet Eiropā. Rīgā jau esam uzstādījuši sešus šo saldējumu automātus, Igaunijā septiņus, bet Polijā — gandrīz trīsdesmit. Ražojam ap desmit dažādu garšu un krāsu saldējuma bumbiņas, kuras patērētājs no automāta var izvēlēties pēc patikas. Igaunijā bumbiņu saldējumu cilvēki ir pirkuši salīdzinoši vairāk nevis no automātiem, bet gan izbraukuma tirdzniecībā, ko veiksmīgi tur nodrošina kāds labs mūsu sadarbības partneris. Lielākie šā saldējuma piekritēji ir bērni un jaunieši.
Kad lietus un vēji sitas sejā, nemaz vairs negribas aukstā kāruma, tādēļ, ieraugot veikala plauktā jaunumu — «Rūjienas saldējuma» biezpiena desertu, gribas uzzināt par to kaut ko vairāk.
Pie šā produkta pakāpeniski sākām strādāt jau aizvadītajā gadā. Uzstādījums: atrast un ieviest jaunu produkcijas veidu, kura ražošanai var izmantot laiku, kad beidzas aktīvā sezonas produkta — saldējuma — ražošana. Otrs nosacījums: lai jaunā produkcija būtu radniecīga un maksimāli piedienīga mūsu ražotnei. Pelmeņus taču neražosim, tādēļ arī palikām pie ieceres paralēli saldējumam ražot arī biezpiena desertus. Nu jau labu brīdi ražojam triju veidu biezpiena desertus, iepildītus ar melno šokolādi izoderētos vafeļu konusos. Tas darīts tādēļ, lai, produktu realizējot, vafelīte mazāk pieņemtu valgmi no biezpiena masas. Nozarē ir ražotāji, kas līdzīgos desertos biezpienam pievieno palmu eļļu.
IGORS MIEZIS: «Tā kā saldējums ir sezonāls produkts, tad, lūk, jaunie biezpiena deserti dod iespēju darbu ražotnē pagarināt.» Ārijas Romanovskas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv