Top piparotie medus cepumi
Tuvajos Austrumos jau piecus gadu tūkstošus tieši tā sauc piparkūkas, kuru cepšanas tradīcija Latvijā ienākusi no Vācijas.
Piparkūkas ir īpašs Ziemassvētku našķis, kura smarža piestāv tieši gada nogalei.
«Kā bez piparkūkām Ziemassvētku laikā? Jāņos taču necepsi,» tā Smiltenes tehnikuma skolotāja Ira Gaile, kura kopā ar ēdināšanas pakalpojumu programmas 3. kursa audzēkņiem pašlaik dienu pēc dienas pavada, mīklu veltnējot, gatavojot krāsainu cukura glazūru un dekoriņus no cukura mastikas.
Jaunieši neslēpa, ka ir aizrāvušies ar darāmo. Puiši sacīja, ka viņi mācās, lai būtu paši labākie pavāri, konditori pasaulē, vēl labāki par diviem Mārtiņiem, kuru smeķīgo darbu pamana vai ikkatrs, kurš ar ēst gatavošanu un ēdiena baudīšanu ir uz tu. Sestdien Smiltenē notika svētku tirdziņš, kur Smiltenes tehnikuma audzēkņi devās ne vien tirgot pašu gatavotos labumus, arī dažādu ogu un augļu ievārījumus, bet arī katram pircējam prezentēja savu mācību iestādi un lepojās, ka tehnikumā var apgūt zināšanas, kā visprasmīgāk cept lielas kūkas un smalkas piparkūkas, štovēt kāpostus un pildīt cūkas šņukuru, ja ir vēlēšanās svētkus svinēt latviskā garā.
«Audzēkņi, kuri mācās ēdināšanas pakalpojumu kursā, īpaši izbauda rudeni, Lieldienu laiku un arī Ziemassvētkus. Katrā gadalaikā var veidot atbilstošu ēdienkarti, bet Ziemassvētkos mūsu māja smaržo pēc piparkūkām. Būtībā visu decembri cepam piparkūkas, mums ir arī restorāns, kas tehnikumā atvērts reizi nedēļā, audzēkņi tajā strādā un arī sarūpē mazus cienastiņus pie kafijas. Cepam mazus eņģelīšus, piparkūku mājiņas un cimdu pārus,» stāstīja skolotāja Ira, rādot simtiem jau gatavu piparkūku, kuras jaunieši izdekorējuši un paši saiņojuši dāvanu maisiņos.
GARŠĪGAS DĀVANAS gatavo Smiltenes tehnikuma audzēkņi. Pirmssvētku laikā meitenes un puiši izcepuši simtiem dažādu formu piparkūku. Jāņa Līgata foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv