Kartupeļi atkal ceļo uz Aloju

- 16.Septembris, 2014
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Laukos vēl kuļ vēlīnos graudaugus, sēj ziemājus un rok kartupeļus. Daļa no tiem nonāk pārtikas tirgum domātajos krājumos,  daļa — pārstrādei cietē. SIA «Aloja Starkelsen» darbība balstās uz attīstības stratēģiju, kas cietes ražošanas uzņēmumā izstrādāta vairākiem gadiem.

Tā paredz, ka Ungurpilī cieti ražo tikai no īpaši audzētiem kartupeļiem. Integrēti audzēto kartupeļu ciete ir stabili iekarojusi galvenokārt Baltijas tirgu, bet bioloģiski audzēto kartupeļu ciete pēdējos gados kļūst par arvien pieprasītāku eksporta preci ārpus Baltijas un ES valstīm.Kāda ir šī sezona? Stāsta SIA «Aloja Starkelsen» agronome AIGA KRAUKLE: «Kartupeļu pārstrādi cietē šogad sākām 2. septembrī. Par līdz šim uz Aloju atceļojušajiem kartupeļiem kopumā varu teikt, ka mūs apmierina gan to cietes saturs, gan arī ražas. Pagaidām šis secinājums gan ir tikai par agrīnajām šķirnēm, jo vēlās vēl tikai aug un sevi parādīs pēc laika. Tiesa, agrajām šķirnēm nepatika vasaras vidū ieilgušais sausums, toties vēlās šķirnes, saņemot pēc sausuma mitrumu, krietni paaugās un piebrieda.Lai nodrošinātu bioloģiskās cietes ražošanas augstās prasības, katras nedēļas pēdējā darbdiena noslēdzas ar cietes ražošanas iekārtu tīrīšanu un to sagatavošanu pirmdienai, kad pieņemam tikai kravas ar bioloģiski audzētajiem kartupeļiem un veicam to pārstrādi. Šāda kārtība iedibināta nu jau vairākas sezonas, un zemnieki pie tās jau pieraduši.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru