Kas nogalina ražotājus
Eiropa nopļāva, Eiropa atļāva — tā varētu īsumā raksturot cukura ražošanu Latvijā, kurai nupat atkal dota zaļā gaisma. Diemžēl speciālisti par nozares atdzimšanu izsakās visai skeptiski: rūpnīcas jau varētu uzbūvēt, un zemnieki bietes arī saaudzētu, taču noieta tirgi dīkstāves gados neglābjami zaudēti, līdz ar to pašmāju cukura ražošana vairs nevar būt rentabla.
Šī gan nebūt nav vienīgā lauksaimniecības un pārtikas ražošanas joma, kurā galavārds pieder rīkojumiem no Briseles, — nesen atceltās piena kvotas izraisījušas pārprodukciju un cenu kritumu visā Eiropā, ko tagad cenšas kompensēt ar piemaksām par piena ražošanas samazināšanu. Varētu izsaukties — kāds absurds laikā, kad pasaulē miljoniem iedzīvotāju cieš badu un trūkumu, bet tādi nu reiz ir Eiropas Savienības diktētie spēles noteikumi, kuri balstīti uz bezkaislīgiem aprēķiniem, nevis tīri cilvēciskām emocijām.Analītiķi Latvijas zemnieku miglainās nākotnes perspektīvas un pārējās nedienas skaidro ar pārāk lielo uzticēšanos tradicionālajām lauksaimniecības nozarēm — piena lopkopībai, cūkkopībai, kuru periodiski plosa Āfrikas cūku mēris, kā arī graudkopībai, kurā rezultāts lielā mērā atkarīgs no laika apstākļiem, kas ne vienmēr mēdz būt labvēlīgi...
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv