Māsa biete, brālis kālis un pretšķaudīšanas receptes

- 23.Oktobris, 2015
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Rudenīgajā laikā, kad klāt ir šķaudīšanas reizes,  lai liksta neturpinātos, jau izsenis labais tonis  esot novēlēt: «Vesels kā rutks!»  Iespējams, par to atcerējušies arī dārzeņu tirgotāji Valmieras tirgū, jo rutku piedāvājums vakar bija diezgan plašs, cenā no 50 līdz 60 centiem par kilogramu.

Pērkot gan pamaz, jo īstais klepus un iesnu laiks vēl neesot klāt, spriež Daina no Naukšēniem. Viņa  iesaka no rutkiem zāles pret saaukstēšanos gatavot kopā ar medu. Jānogriež rutkam lakstu gals kā vāciņš, tad jāizņem daļa baltuma un iedobums jāaizpilda ar medu, kas no rutka izvelkot sīvo sulu. Tāds vai pusi dienas nostādināts sīrups pat visniknāko klepu aizdzīšot.  Pārdevēja teic, kad nu zaļā manta  dārzos  sāk beigties (Mirdzai gan vēl pārdošanā bija pēdējie, tieši no dobes grieztie svaigie salāti par 3 eiro kilogramā), to vietā tirgū arvien vairāk sevi piesakot tieši rudenīgie dārzeņi  — māsa biete un brālis kālis.  Bez ķīmijasStarpība gan tāda, ka sarkanās bietes šoruden ir padevušās kaut cik ciešami, daža izaugusi vai puskilograma svarā un pērkamas par 30 centiem kilogramā, bet labu kāļu tirgū esot maz. Šī gada tik sausajā vasarā kukaiņu uzbrukums kālim esot bijis tik bezkaunīgs, ka tas, ja vien nav pamatīgi ar ķimikālijām apšpricēts, izaudzis pamatīgi sacaurumots. Kāda tirgotāja teica, ka tādi pagrabā stāvot, bet kaunoties tos uz tirgu vest. Jānim par kāļiem ir sava sensena gudrība. Agrāk tos lieliski esot pratuši izaudzēt bez jebkādām ķimikālijām, vien regulāri ar pelniem apkaisot. Tagad, kad pat laukos visi uz centrālo apkuri pārgājuši, labu pelnu tikpat kā neesot. Tad nu grūti pie lieliska, kukaiņu jau drīz pēc stādīšanas neapskādēta kāļa tikt.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru