Jeros aizvadītas septītās Aitu dienas

- 6.Augusts, 2015
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Biedrība «Latvijas Aitu audzētāju asociācija» plaši reklamēja un interesentus aicināja uz tradicionālajām Aitu dienām,  kas šogad jau septīto reizi notika Rūjienas novada Jeru pagasta «Klimpās». Tur, kā zināms,  kopš 2008. gada asociācija ir izveidojusi kontrolaudzēšanas un kontrolnobarošanas staciju, kurā notiek vaislas teķu pārbaude pēcnācēju kvalitātei. Stacijas direktors un Aitu dienu viesmīlīgais mājastēvs ir  pieredzējušais aitkopis Valdis Leska.

Arī septītā Latvijas aitkopju kopā būšana bija kupli apmeklēta, un, lai arī ik pa laikam debesis gāja pušu un krietni lija, viss programmā paredzētais starp lietiem tomēr paspēja notikt. Pasākums kā parasti tika atklāts krāšņi un atraktīvi — vairāku aitkopju ģimeņu atvases ar saviem mīluļiem aitiņu vai teķīti devās draudzīgā gājienā uz Dzīvnieku parādi, kurā karnevālam atbilstoši bija saposušies gan mazie aitkopji, gan arī viņu četrkājainie draugi. Bērni pirms tam bija veikuši aprakstus par saviem mīluļiem un viņu ieradumiem, tos tad parādes laikā skatītājiem nolasīja. Karnevālā piedalījās Melisa un Rasa Miķelsones no Limbažu novada «Mikaitām», Kārlis un Rebeka Mitāni no Mazsalacas novada, kā arī aitkopja Alvja Alsberga bērni no Raiskuma pagasta saimniecības «Grīvzeme». Visiem parādes dalībniekiem tika ne vien skatītāju uzmundrinājums un aplausi, bet arī pasākuma organizatoru dāvanas.

Z/S «ĶEIĶI» NO MAZSALACAS NOVADA. Valters Mitāns: «Pirms četriem gadiem pirmo reizi apmeklējām Aitu dienas, lai tikai apskatītos.» Ilze Mitāne: «Bet jau ar klusu domu par aitkopību!» Valters: «Tagad mums  ir 54 aitu mātes un ganāmpulkā pavisam 160 dzīvnieki. Iesākām ar šķirni 'Vācijas Merino vietējā', bet tagad ir arī 'Latvijas Tumšgalves', un šodien uz dzīvnieku parādi atvedām jērus  — abu šo šķirņu krustojumu. Tie dod visas labās īpašības no vienas un otras. Šādiem jēriem ir mazāk slimību un stiprāka imūnsistēma. Pamats ganāmpulkā ir ielikts. Varam tālāk  attīstīties. Neko nepārdodam, visu ataudzējam. Vēl šogad plānojam klāt 25 jaunaitiņas.» Ilze: «Ceram, ka tuvākajos gados kļūsim gan par šķirnes, gan arī par bioloģisko saimniecību.» Alekseja Koziņeca foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru