Par nesamaksāto piena naudu nopirktu jaunu kalti

- 18.Augusts, 2015
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Piedāvājam ieskatu 13. augustā Mazsalacas novada laukos, kur lauksaimnieki todien kūla labību, ara zemi ziemājiem, gatavoja lopbarības krājumus, ganībās ganīja govis, gaļas liellopus un aitas.

No Ziemsvētkiem līdz Lieldienām –  bezmaksas piens

Debesīs veidojās arvien lielāki un tumšāki gubu mākoņi, līdz likās, ka virs Mazsalacas tie nupat plīsīs. Tomēr tas nenotika. Tie paklīda. Uzspīdēja saule, solot vēl vienu lauku darbiem labvēlīgu dienu. Lauksaimniecības kooperatīvā sabiedrība «Lauksalaca» pašlaik vāc savas 21. sezonas ražu. Izrādās, ka melnie mākoņi jāuztver arī simboliski, jo tie vēsta par «Lauksalacas» pēdējo gadu lielāko problēmu. Lūk, ko par to saka LKS «Lauksalaca» valdes priekšsēdētājs ILGONIS SMALKAIS: «Tā kā paralēli graudkopībai, sēklkopībai, degvielas un lauksaimniecības tehnikas rezerves daļu tirdzniecībai, jau gadiem nodarbojamies arī ar pienkopību, tad esam ne tikai «VAKS», bet arī LPKS «Trikāta KS» biedri. Bijām to lauksaimnieku pulkā, kas ar savu artavu veicināja uzņēmuma «Latvijas piens» izveidi un  jaunās piena pārstrādes rūpnīcas celtniecību Jelgavā. No katra pārdotā piena litra vienu santīmu ziedojām savai pārstrādes rūpnīcai, ilgāku laiku uzņēmuma attīstības vārdā piecietām piena iepirkuma cenu samazinājumu, bet no pērnā gada Ziemsvētkiem līdz šā gada Lieldienām,    piena naudu vairs vispār nesaņēmām, sanāk, ka ražojām bezmaksas pienu. Nu virs LPKS «Trikāta KS» tik tiešām ir draudīgi mākoņi –  maksātnespēja. Mums, kā šā kooperatīva biedriem tas nozīmē ievērojamus zaudējumus. Nesaukšu summas, bet pateikšu, ka par «Latvijas pienā» palikušo naudu mēs varētu nopirkt jaunu graudu kalti, kas ir viena no «Lauksalacas» attīstības vajadzībām.»

LOPBARĪBAS GATAVOŠANA. Tēvam talkā devies Agnis Bērztīss, viņš jau sen ar lauku darbiem un tehniku ir uz tu. Anta Lūsas foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru