Visvairāk ieguldīs izglītībā un infrastruktūrā

- 1.Februāris, 2017
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Viņnedēļ Valmieras pašvaldības dome apstiprinājusi pašvaldības 2017. gada budžetu. Aizvadītajā piektdienā vietējo masu mediju pārstāvjiem par lielākajiem šim gadam pilsētā ieplānotajiem darbiem stāstīja pašvaldības domes priekšsēdētājs JĀNIS BAIKS.

«Budžets tika apstiprināts vienprātīgi, taču darbs pie tā nebija viegls, jo budžeta sastādīšanu ietekmēja gan pedagogu atalgojuma jaunā modeļa ieviešana, gan minimālās algas paaugstināšana. Lai saglabātu proporciju pret mazākajām algām, vienlaikus ar minimālās algas pieaugumu tika pārskatīta visa pedagogu algu tabula. Bija jādomā arī par auklīšu algām. Budžetu ietekmēja arī tas, ka specializētā pirmsskolas iestāde «Bitīte» līdz šim pamatā bija valsts pārziņā, bet līdz ar jauno reformu 70% no saimnieciskajiem izdevumiem tika novirzīti uz pašvaldību. Un, tā kā Valmierā pirmsskolas izglītības iestādēs jau maksājām vairāk par valsts noteikto minimumu, arī šajā iestādē tiek noteikts līdzvērtīgs atalgojums. Šajā iestādē citu pašvaldību bērnu ir vairāk nekā valmieriešu, taču, lai gan savstarpējie norēķini pastāv, viegli neies. No citām pašvaldībām ne centu nesaņemam ne par sporta, ne mūzikas, ne mākslas skolu. Pie tam interešu izglītībā citu pašvaldību audzēkņu īpatsvars ir no 30 līdz 40%. Ja darbotos savstarpējie norēķini, Valmiera gadā varētu iekasēt ap 300 tūkstošu eiro. Tomēr, neraugoties uz šiem apstākļiem, Valmiera arī turpmāk atbalstīs visus, kas šīs interešu izglītības iestādes apmeklēs, jo uzskatām, ka bērni pie šīs situācijas nav vainīgi, ka talantīgiem bērniem ir jādod iespēja,» par būtiskākajiem kritērijiem, kas noteica budžeta tālāko sadali, īsumā pastāstīja Baiks.

Ieņēmumi atkarīgi no iedzīvotāju skaita

Plānotie 2017. gada kopbudžeta ieņēmumi ir 35919573 eiro, no kuriem būtiskākais ieņēmumu avots ir ieņēmumi no nodokļiem (18,33 miljoni), kur savukārt lielāko īpatsvaru (88%) veido iedzīvotāju ienākuma nodoklis un nekustamā īpašuma nodoklis (10,6%).

«Ieņēmumu pieaugums ir diezgan ievērojams, taču tas atkarīgs no iedzīvotāju skaita. Diemžēl šī gada sākumā deklarētos iedzīvotājus atkal esam nedaudz zaudējuši. Protams, nevienu nedrīkst nosodīt, jo cilvēks vienmēr meklē, kur viņam izdevīgāk. Ir pat gadījumi, kad jaunie vecāki, šurpu turpu pārdeklarējoties, bērna piedzimšanas pabalstu mēģina saņemt divās pašvaldībās. Tāpat stipendijas par labām sekmēm Valmierā, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas, tiek maksātas pilnīgi visiem skolēniem, kuriem ir attiecīgs sekmju līmenis. Bet arī kaimiņos pašvaldības maksā šādus pabalstus, un, ja bērns ir deklarēts citā pašvaldībā, tiek saņemtas divas stipendijas... Gribētos, lai perspektīvā kļūtu zināms, cik iedzīvotāju reāli Valmierā dzīvo,» teica domes priekšsēdētājs.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru