Rekordistei Šķelmei — 21242 kg piena laktācijā

- 1.Februāris, 2017
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Vairāk nekā divus gadus Krievijas embargo un globālais piena tirgus ar zemo piena iepirkuma cenu bija pamatīgs pārbaudījums piena nozarei un lauksaimniekiem — piena ražotājiem. Bet par spīti tam Latvijā pagājušajā 2015./2016. pārraudzības gadā vidējais izslaukums no govs audzis par 218 kg un valstī tas bija 7296 kg. Lopkopības speciālisti to skaidro ar vairākiem iemesliem, un viens no tiem — cenu dēļ samazinoties naudas ieņēmumiem par pienu, tika ražots iespējami vairāk piena, lai tā kompensētu naudas ieņēmumu daļu. Uzmanīgāk nekā jebkad sekoja līdzi tam, cik daudz un cik precīzi govis apēd to, kas katrai govju grupai paredzēts ēdienkartē.

Aizvadītā pārraudzības gada lielākais pārsteigums ir straujais izrāviens Latvijas ražīgāko ganāmpulku rādītājos. Tā iepriekšējā pārraudzības gadā valstī bija tikai divi ganāmpulki (Rūjienas novada z/s «Ceriņi» un Smiltenes novada «Kalējiņi 1»), kur vidējais izslaukums pārsniedza 13000 kg piena no govs gadā, bet tagad uzreiz trīs ganāmpulkos (Beverīnas novada z/s «Vītoliņi», Rūjienas novada z/s «Ceriņi» un Smiltenes novada «Kalējiņi 1») vidējie izslaukumi no govs ir pārkāpuši 14000 kg slieksni, ko speciālisti pamatoti dēvē par Latvijas piena nozares līdz šim augstāko sasniegumu.

REKORDISTE. Austris Kļaviņš par Latvijas ražīgāko govi Šķelmi saka: «Mierīga! Un, jo mierīgāka ir govs, jo vairāk piena tā dod!» Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru