Nodarbību cikls "Ģimenes budžeta taupīšana, dzīvojot zaļāk"

- 2.Oktobris, 2024
Uzņemējdarbība
Laikrakstā

Eiropas Ilgtspējīgas attīstības nedēļas laikā, 27. septembrī, SIA ZAAO reģionālā aprites ekonomikas izglītības un kompetences centrā Daibe notika pirmā programmas Ģimenes budžeta taupīšana, dzīvojot zaļāk nodarbība. Pirmā mācību diena pierādīja, ka runāt par ilgtspēju var būt ne tikai izglītojoši, bet arī interesanti un aizraujoši.

ZAAO Vides izglītības nodaļas vadītāja Ieva Freimane - Mihailova: «Mēs dzīvojam laikā, kad atbildīgi lēmumi par mūsu patēriņa ieradumiem un atkritumu apsaimniekošanu ir būtiski, lai veidotu ilgtspējīgu nākotni. Ar šīs programmas palīdzību mēs vēlamies iedvesmot cilvēkus pieņemt videi draudzīgus lēmumus, kas ne tikai palīdzēs viņiem ietaupīt finanses, bet arī samazinās negatīvo ietekmi uz vidi.»

Programmas mērķis ir sniegt dalībniekiem zināšanas un praktiskas iemaņas, lai palīdzētu pieņemt atbildīgus lēmumus, samazinātu atkritumu apjomu un veicinātu ilgtspējīgāku nākotni.

Pirmajā nodarbībā semināra dalībnieki iepazinās ar tekstila ražošanas ietekmi uz vidi un tekstila apsaimniekošanas sistēmu Latvijā. Akciju sabiedrības AJ Power Recycling pārstāvis izklāstīja Latvijas iedzīvotāju tekstila šķirošanas un iegādes paradumus, iepazīstināja ar tekstila vākšanas, pārstrādes un realizācijas procesu, un dalījās ar izaicinājumiem, nodrošinot tekstila atkritumu atbildīgu apsaimniekošanu.

AJ Power Recycling valdes loceklis Uldis Skrebs: «Tekstila atkritumu apsaimniekošana ir izaicinošs process, jo Latvijā tekstila vākšana, šķirošana un pārstrāde joprojām ir jaunums, kas rada specifiskus izaicinājumus arī atkritumu apsaimniekotājiem. Taču ir būtiski, ka varam nodrošināt plašas tekstila nodošanas iespējas, jo iedzīvotāju interese pareizi šķirot tekstilu turpina augt. Mēs strādājam pie tā, lai tekstils ne tikai nenokļūtu poligonos, bet arī atgrieztos apritē kā resurss, radot jaunas iespējas gan uzņēmumiem, gan sabiedrībai.»

Stiliste Ineta Zariņa dalībniekus aizrāva ar lekciju par kapsulas garderobi. Viņa izskaidroja, kā ar mazāku, taču kvalitatīvu apģērbu daudzumu var veidot praktisku garderobi, kas ne tikai izskatās labi, bet arī palīdz taupīt resursus. Stiliste uzsvēra, ka ilgtspējīga garderobe ir ne tikai par modi – tā ir arī par apzinātu patēriņu un rūpēm par vidi.

ZAAO dabas un tehnoloģiju parka URDA vides izglītības projektu vadītāja Evija Tiltiņa vadīja praktisku meistarklasi, kurā katra dalībniece varēja pārveidot tekstila šķirošanas konteineros nodotos vīriešu kreklus par modernām kreklkleitām. Par šiem krekliem bija gādājis AJ Power Recycling. Meistarklase ne tikai sniedza iespēju dalībniecēm izveidot ko unikālu, bet arī veicināja izpratni par to, kā apģērbu var izmantot otrreiz.

Neformālā izglītības programma Ģimenes budžeta taupīšana, dzīvojot zaļāk šogad notiks novembrī un pēc gadu mijas turpināsies janvārī, martā, maijā un jūlijā. Katra nodarbība būs veltīta svarīgām tēmām, tostarp atkritumu samazināšanai mājsaimniecībās, pārtikas atkritumiem un bioloģiski noārdāmiem materiāliem, energoefektivitātei un ūdens resursu taupīšanai, kā arī bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai. Katrai nodarbībai būs iespējams pieteikties atsevišķi.

Programma Ģimenes budžeta taupīšana, dzīvojot zaļāk ir atvērta ikvienam interesentam, kas vēlas iegūt praktiskas zināšanas un prasmes ilgtspējīgākas un ekonomiskākas dzīves veidošanā, apliecinot, ka ilgtspējīgs dzīvesveids var būt gan izdevīgs, gan radošs.

MODERNI UN PRAKTISKI. Semināra dalībnieces pašu darinātās kreklkleitās. ZAAO arhīva foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru