Tirgū pērk cienastu svētkiem

- 22.Decembris, 2015
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Pieprasītas putraimdesas, skābie kāposti, pašmāju āboli  un karpas.

TIRGUS PLAČA NAGLA šajās dienās ir Ziemassvētku eglītes. Pēteris Putniņš rāda, ka mazāku un lielāku prieku var nopirkt par pāris eiro. Anta Lūsas foto

Mazsalacā trešdiena ir tirgus diena. Tas droši vien šķiet neierasti valmieriešiem, bet novada ļaudīm tā ir sena un laba tradīcija. Pagājušajā trešdienā biežāk dzirdētais jautājums placī bija: vai tirgotāji atbrauks arī nākamajā trešdienā, proti, vai rīt, 23. decembrī, būs iespējams sapirkt visu, ko sirds kāro Ziemassvētku galdam? Atbilde bija apstiprinoša: tirgotāji būšot klāt jau pēc septiņiem rītā, jo lauku ļaudīm tas asinīs — labi iecerētos darbus paveikt rīta agrumā. Pagājušajā trešdienā «Liesma» tirgus laukumā bija ap pusdesmitiem rītā, un mums satiktie ļaudis stāstīja, ka burzmu esam jau nokavējuši. Toties neesam paskrējuši garām svētku sajūtai, jo cilvēki to audzē sirdīs.«Šodien daudz darāmā. Re, nopirku reņģes, cepšu un sālīšu. Vai svētkos būs traka ēšana? Būs! Un dzeršana arī būs,» smējās Viktors, somā liekot reņģu maisu un izņemot baltu aploksni, kurai platiem burtiem uzrakstīta adrese. «Iešu uz pastu, apsveikums ir uzrakstīts, jāsūta mazmeitai uz Angliju. Laba mazmeita, jānovēl priecīgi svētki un viss tas labākais,» noteica Viktors. Turpat iepirkās arī Marija, stāstot, ka vēl brīdis līdz svētkiem, tāpēc tēriņus var apdomāt. «Protams, jāskata kas labāks svētku galdam, bet svarīgāk uzmeklēt mīļas dāvaniņas. Mums seši mazbērni, un katru ar kādu nieciņu gribēsies iepriecināt. Vēl Dieviņam gribētos izlūgties sniegu, bet laikam jau šogad būs bez tā jāiztiek,» tā Marija. Tirgotāji, kas sabraukuši no malu malām, izrādīja preci, svēra un palīdzēja kundēm labas mantas salikt iepirkumu maisos. «Trešdienas ir lielas tirgus dienas. Šur tur dodamies izbraukuma tirdzniecībā, bet Mazsalacā tiešām labi pērk: žāvētas vistiņas, galertus, putraimdesas. Mums prieks, ka varam visus paēdināt arī uz svētkiem, jo latvieši ir ēdāju tauta, » stāstīja SIA «Grīns» pārstāvis Ivars Knostenbergs. Uzņēmumā ražotā gaļas produkcija pie mazsalaciešiem atceļojusi no Smiltenes, un uzņēmuma ļaudis stāsta: «Iepērkam gaļu, pārstrādājam, visu kūpinām ar alkšņu malciņu, gatavojam pēc iespējas dabīgāk, lai paši varam labi un daudz ēst un visus pircējus sacienāt.»


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru