Veselīgas ogas no laukiem
Šogad ir laba zemeņu raža un ilgstoši bija arī labs zemeņu laiks. Maz lietus, vairāk saules un vēja. Zemeņu audzētāji saka, ka konkurence ir liela. To izturēt iespējams, piedāvājot garšīgas ogas par labu cenu.
LABA RAŽA. Līga Bluķe zemeņu ēdājiem piedāvā sešas septiņas šķirnes. Katram garšojot sava oga. Šie bagātīgie ķekari ir šķirnei ‘Salsa’. Tā šajās dienās gatavojoties visbagātīgāk.
Alekseja Koziņeca foto
Zemnieku saimniecība «Bērzi» meklējama Kauguru pagastā, netālu no Bāles stacijas. Nomaļus no ceļa ir zemeņu lauki, kuros pašlaik tiek ievāktas vairāku šķirņu zemenes. Audzētāja Līga Bluķe stāsta, ka šogad pilsētnieki, iespējams, noēdīšot pat divas tonnas veselīgo ogu. Tik daudz tikai no viena zemeņu audzētāja vagām. «Piekrītu, ka ir zemeņu gads. Taču mēs esam darījuši visu, lai sezonu arī padarītu ilgāku. Agrākās šķirnes, piemēram ‘Rumba’, jau ir nolasīta un notirgota, bet ‘Malvīne’ ražos vēl augusta sākumā. Man pašai patīk skaistas zemenes: saldas, veselīgas, un tādas piedāvāju arī pircējiem. Visbiežāk cilvēki arī prasa saldas ogas, tāpēc mērķtiecīgi audzējam tās šķirnes, par kurām arī aprakstos jau teikts, ka būs salda raža,» tā Līga Bluķe un neslēpa, ka labas šķirnes ir ‘Sonāte’, ‘Daroyal’. Saimniecībā dažās vagās joprojām sārto arī vecā labā ‘Polka’. «Būtībā tā man pašai vairs nepatīk, bet cilvēki pieraduši, prasa. Garšas izjūta jau katram no mums ļoti atšķiras. Mans mērķis ir cilvēkiem stāstīt, ka zemenēm tiešām ir garšas nianses, tās vajag izjust un baudīt. Nav pareizi sacīt: kāda saldāka, kāda skābāka, kā jau zemene! Ir zemeņu šķirnes, un to garša ļoti atšķiras. Tāpat ļoti svarīgi, kā un cik pareizi sagatavota augsne, kurā zemenes iestādītas. Augsnes sastāvs ir ļoti būtisks, lai ne tikai augtu veseli zemeņu stādi, cerotos un dotu ražu, bet pareiza augsne palīdz šķirnei paust īstās garšas īpatnības,» skaidroja Līga, sakot, ka savos laukos pirms jaunu stādu dēstīšanas noteikti veic augsnes analīzes.
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv