«Baltijas ceļa» akcijai – 35 gadi

- 20.Augusts, 2024
Viedokļi
Laikrakstā

Domāju, ka lielākā daļa «Liesmas» lasītāju atceras nu jau tālo 1989. gada 23. augustu, it kā parastu trešdienas vakaru, kas kļuva par pavērsiena punktu Baltijas valstu cīņā par savu neatkarību. Vakaru, kurā notika «Baltijas ceļa» akcija. Lielākā miermīlīgā akcija Latvijas vēsturē. Pasākums, kuru nozīmīguma ziņā daudzi vēsturnieki liek otrajā vietā aiz Latvijas Neatkarības kara.

Lai koordinētu sadarbību starp tā laika Baltijas republiku Tautas frontēm, tika izveidota Baltijas Padome, kurā bija pārstāvji no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas. Šīs organizācijas sapulcē 1989. gada 15. jūlijā Pērnavā Igaunijas Tautas frontes vadītājs Edgars Savisārs ierosināja sarīkot protesta akciju, kurā tiktu izveidota cilvēku ķēde no Viļņas līdz Rīgai, tālāk – līdz Tallinai. Vēlāk gan Savisāra kungs esot atzinis, ka šīs idejas autors esot kāds no Igaunijas tautfrontiešiem. Protesta akcijas mērķis bija pievērst uzmanību apstākļiem, kādos Baltijas valstis tika okupētas un anektētas.

Mūsdienās pat ne īpaši sekmīgs devītklasnieks zinās Molotova - Ribentropa pakta būtību un tā izraisītās sekas. Tolaik viena no iesaistītajām pusēm – Padomju Savienība – oficiāli noliedza pakta slepeno papildprotokolu esamību, līdz ar to arī Baltijas valstu nelikumīgo okupāciju, vēlāk aneksiju.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru